Sunday, December 04, 2005

 

CIA

Ricová podle tohoto listu zdůrazní, že je nutné, aby navzájem spolupracovala americká rozvědka s evropskými tajnými službami, má-li se zabránit budoucím teroristickým útokům, a bude požadovat, aby evropské vlády své občany lépe chránily.

Den po zveřejnění zprávy o existenci těchto věznic se vyjádřila organizace Human Rights Watch, že CIA dopravovala vězně z Afghánistánu do Polska a do Rumunska. Tyto země odmítly obvinění,že se na jejich území nacházejí věznice CIA.

Americká organizace na obranu lidských práv, American Civil Liberties Union, oznámila v pátek, že bude CIA v této věci žalovat, protože jde o porušování amerického i mezinárodního práva.

Tajný proces se nazývá "rendition" - a v jeho rámci dopravují výzvědné služby osoby, podezřívané z terorismu, mimo území USA, kde nespadají pod ochranu amerického práva. V pátek tvrdil mluvčí Bílého domu Scott McClennan, že USA neporušují lidská práva.

V sobotu vyšlo najevo, že Německo je nyní podezříváno, že umožňuje tajným letům CIA přistávat na jeho území. Podle listu Der Spiegel proletěla letadla CIA německým vzdušným prostorem nejméně 437x. Letadla CIA přistála v Berlíně, ve Frankfurtu a na americké vojenské základně v Německu v Ramsteinu.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Blog Directory